Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

USVOJENI ZAKONI O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I O CIVILNIM ŽRTVAMA RATA, TE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU

mala Foto sjednica 29. rsSkupština Brčko distrikta BiH je na 29. redovnom zasjedanju usvojila, u drugom čitanju, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o civilnim žrtvama rata te izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

U prvom čitanju usvojeni su nacrti zakona o dopuni Zakona o porezu na dobit i o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se dopunama Zakona o porezu na dobit ograničiti dvostruko oslobađanje od oporezivanja prihoda ostvarenih  na  osnovu izvoza isključivo na pravne subjekte koji su registrovani i rade na području Distrikta kako bi se izbjegle zloupotrebe tog zakona.

Foto Siniša MilićSkupština je usvojila Odluku o odobravanju transfera za posebne namjene kao i izvještaje o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i o radu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta za period od prvog jula do 31. decembra 2021. godine.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o problemu vodosnabdijevanja na području Brčko distrikta uz zaključak kojim se obavezuju vladino Odjeljenje za komunalne poslove i Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ da u roku od sedam dana sačine prijedlog otklanjanja nedostataka u najkritičnijim područjima i o tome informišu Vladu Distrikta radi preduzimanja daljih aktivnosti s ciljem obezbjeđenja kvalitetnog vodosnabdijevanja u tim mjestima.

Skupština je izmijenila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja i ukinula plaćanje participacije za preglede CT aparatom u brčanskom zdravstvenom centru.

 Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i JZU treba da izvrše analizu finansijskih sredstava neophodnih za finansiranje svih vidova zdravstvene zaštite na način propisan članom 82 Zakona o zdravstvenom osiguranju Brčko distrikta BiH i da u roku od 90 dana Skupštini predlože novi model participacije za određene usluge zdravstvene zaštite.

K znanju su primljene i informacije o dokumentu okvirnog budžeta Brčko distrikta za period od 2023. do 2025. godine, povećanju cijena poreza na nekretnine i o uništavanju poljoprivrednih usjeva od strane divljih životinja.

Usvojene su odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na izgradnju puta u urbanom području Slijepčevići i na rekonstrukciju dijela ulice Ajanovića u stambenom naselju Kolobara.

Podijelite na društvenim mrežama